Založ si blog

Búrka

V diaľke sa ozval hrom. Oblaky tmavli, svetla ubúdalo, svet dostal nový filter. Zdvihol sa vietor a so sebou niesol nánosy prachu a lístia.
O pár chvíľ sa objavili prvé kvapky. Blesk na obzore. Kým dokráčala k dverám, začalo pršať.

Sediac na prahu pozorovala, ako sa zem pomaly stráca pod vodou. Nápory dažďa a vetra neustávali.
Každých pár sekúnd siluety budov zalialo fialové svetlo nasledované hlbokým dunením.

Premýšľala nad nimi. Nad ľuďmi, ktorí žili tak ďaleko navzájom od seba. Koľko búrok zažili už títo ľudia bez prístrešia? Koľkokrát ich už zastihol dážď, nemať sa kam ukryť? Báli sa vôbec? Bleskov? Zvukov hromu?

Zrazu sa niečo pohlo, narušilo monotónne padanie dažďa. Drobné kuriatko, ostošesť kľučkujúce medzi ťažkými kvapkami. Nemotorne dobehlo k prahu jej dvier.
Vstala okamžite, bez váhania odhodlaná poskytnúť mu prístrešie. Slabé pípnutie jej bolo odpoveďou pred tým, ako sa našuchorene usalašilo vedľa jej topánky.

Sú aj tí ľudia takí? Prichýlila každého neznámeho, ktorý sa počas búrok ocitne pri ich domove?

S ustávajúcim dažďom pomaly vykúkali lúče slnka. Bude horúco, ale dnes ešte nie. Až zajtra. Títo ľudia sa boja dažďa… Ako hovorievala Madam. Nikdy to nezabudla spomenúť, keď pršalo. Madam veľmi rada komentovala veci zas a znova. Človek predsa stratí prehľad, keď sa okolo neho menia ľudia ostošesť. Aj ona už pomaly odchádzala – možno. Niekedy je toho nad hlavu.

Kuriatko píplo znova. Tak nesmelo, ešte stále padala voda z oblohy. No zrazu muselo niečo začuť, postavilo sa na nohy a natiahlo krk, obracajúc hlávku na všetky strany. Píplo hlasnejšie. Ešte raz.
Pozrelo na ňu, do diaľky, znova na ňu… Volanie. A potom sa rozbehlo do zmierňujúceho sa dažďa.

Snáď prichýlia. V búrke. Možno ich spája, zahrejú sa spoločne. A chladný vlhký vzduch po nej rozhýbe mizivá spomienka na zdieľaný dážď.

Oči na umenie

29.04.2021

Predstavoval si, že písať poviedky je ako modelovať postavu z hliny. Proces začína ako osekávanie hrubých čŕt z obrovského kvádra. Postupne nadobúda siluetu. Tí menej zruční nevytvoria nič rozoznateľné. O niečo lepšia poviedka má svoje časti, hlavu, hruď, končatiny… Ale len skutočný majster vie vytvarovať črty, prepracovať detaily, dotvoriť atmosféru. [...]

Cela

27.08.2018

Štvorcový pôdorys. Posteľ bez ostrých hrán. Stolička. Matrac, ktorý dávno stratil svoju mäkkosť, za to nabral vlhko a tvar po tých, ktorých prekonal vo svojej životnosti. Zrazu zmenil polohu. Už nepozeral do steny, ale do stropu. Spomienky sú posledný život, ktorý ešte mal. Hviezdy… Ležal v tráve a hľadel na oblohu. Okolo nízke stromy, nič iné. Meteor! Och, to mu [...]

o 13 ročných období

16.05.2018

Žiadny pocit iba prázdno ani slza nemý výraz. Čítam minulosť nebolí iba chýba ako kúsok skladačky. Pohľady vzad, niekedy zamknuté okná dokážu otvoriť. O 13 ročných období, zbytočné klopať, strážca stihol kľúč dávno zahodiť.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

poeta

Len ďalšia Blog.Pravda.sk stránka. Whatever.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 40360x
Priemerná čítanosť článkov: 1392x

Autor blogu

Kategórie