Založ si blog

Oči na umenie

Predstavoval si, že písať poviedky je ako modelovať postavu z hliny.

Proces začína ako osekávanie hrubých čŕt z obrovského kvádra.

Postupne nadobúda siluetu. Tí menej zruční nevytvoria nič rozoznateľné. O niečo lepšia poviedka má svoje časti, hlavu, hruď, končatiny…

Ale len skutočný majster vie vytvarovať črty, prepracovať detaily, dotvoriť atmosféru. Vdýchnuť jej život a vtiahnuť čitateľa.

S čím však umelec nespraví nič, je kvalita zraku toho, kto sa na umenie díva. Slepý neuvidí majstrovské detaily. Niektorý čitateľ nikdy neuvidí príbeh, ktorý autor napísal.

Búrka

10.10.2018

V diaľke sa ozval hrom. Oblaky tmavli, svetla ubúdalo, svet dostal nový filter. Zdvihol sa vietor a so sebou niesol nánosy prachu a lístia. O pár chvíľ sa objavili prvé kvapky. Blesk na obzore. Kým dokráčala k dverám, začalo pršať. Sediac na prahu pozorovala, ako sa zem pomaly stráca pod vodou. Nápory dažďa a vetra neustávali. Každých pár sekúnd siluety budov zalialo [...]

Cela

27.08.2018

Štvorcový pôdorys. Posteľ bez ostrých hrán. Stolička. Matrac, ktorý dávno stratil svoju mäkkosť, za to nabral vlhko a tvar po tých, ktorých prekonal vo svojej životnosti. Zrazu zmenil polohu. Už nepozeral do steny, ale do stropu. Spomienky sú posledný život, ktorý ešte mal. Hviezdy… Ležal v tráve a hľadel na oblohu. Okolo nízke stromy, nič iné. Meteor! Och, to mu [...]

o 13 ročných období

16.05.2018

Žiadny pocit iba prázdno ani slza nemý výraz. Čítam minulosť nebolí iba chýba ako kúsok skladačky. Pohľady vzad, niekedy zamknuté okná dokážu otvoriť. O 13 ročných období, zbytočné klopať, strážca stihol kľúč dávno zahodiť.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

poeta

Len ďalšia Blog.Pravda.sk stránka. Whatever.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 40386x
Priemerná čítanosť článkov: 1393x

Autor blogu

Kategórie