Založ si blog

Cela

Štvorcový pôdorys. Posteľ bez ostrých hrán. Stolička. Matrac, ktorý dávno stratil svoju mäkkosť, za to nabral vlhko a tvar po tých, ktorých prekonal vo svojej životnosti.

Zrazu zmenil polohu. Už nepozeral do steny, ale do stropu. Spomienky sú posledný život, ktorý ešte mal. Hviezdy…

Ležal v tráve a hľadel na oblohu. Okolo nízke stromy, nič iné. Meteor! Och, to mu nikdy neuverí. Prečo sa nikdy nenaučil kresliť?

Počuť vedľajších. No on sa vie schúliť do menšieho sveta uprostred tej malej miestnosti. Čaro stropu mizne, spomienka odchádza. Prichádza čas pozerať na stenu, avšak nie tú istú, na tú oproti. Čas má svoje pravidlá, ani jednu nemôže vynechať.

Kroky okolo dverí, smer zľava doprava. Štyri nohy. Otvorenie dverí, krik a prosby vedľajšieho – č.1R. Je jasné, že všetci ostatní z vedľajších tiež počúvajú. Nikto nedýcha. Každý rozmýšľa nad tým, kedy on sám bude kričať. A či vôbec.
Zľava sa ozve vrzgot struny matracu. Nie úplne jasný, ale škrípe, to znamená číslo 3L.

Myšlienka pre stenu, tú druhú, nie je spomienkou. Rozmýšľa nad tým, prečo struna čísla 2L neškrípe. Neskoro. Už niet času, aby to zistil, kým odíde.

Rana. Krik skončil. Dvere kričiaceho sa otvoria a zatvoria. Sprava doľava prechádza šesť nôh – štyri kráčajú, dve nie. Kto vie, či zostáva krvavá stopa? Počuť kvapky krvi sa mu ešte nepodarilo. Ani raz. Ale on to zistí, ak príde upratovač hneď, a nie až po prídele.

Jedna stena. Tak dlho im trvalo, kým prišli a odišli.

Prešiel deň. Presne deväťdesiaty tretí zárez na stene za posteľou, v úrovni matraca. Mal úplne zničené nechty. Keby mu aspoň tú posratú prídelovú misku nechali!

Kým sa ozvú kroky znova, prešlo presne šesť stien času. Teda presnejšie: štyri steny, strop a stena. Tri spomienky, dve myšlienky. Jedna prázdnota.

Kroky zastali. Prišli zľava… no neprešli doprava. Pomaly otočí hlavu, presne aby pohľadom zachytil pohyb kľučky. Prídel? Lieky? Nie, začali by od čísla 7R. Dve postavy, v očiach znudený pohľad. Tento nebude zaujímavý, nikdy nerobil problémy. A je to tu. Ostatní nedýchajú. On si vzdychne a postaví sa. Posledný kyslík, o ktorom ešte môže sám rozhodnúť. Vezmú ho. Dvere sa zatvoria a všetci vedľajší počúvajú tri páry nôh.

Už nikdy nestihne ďalšiu spomienku.

Oči na umenie

29.04.2021

Predstavoval si, že písať poviedky je ako modelovať postavu z hliny. Proces začína ako osekávanie hrubých čŕt z obrovského kvádra. Postupne nadobúda siluetu. Tí menej zruční nevytvoria nič rozoznateľné. O niečo lepšia poviedka má svoje časti, hlavu, hruď, končatiny… Ale len skutočný majster vie vytvarovať črty, prepracovať detaily, dotvoriť atmosféru. [...]

Búrka

10.10.2018

V diaľke sa ozval hrom. Oblaky tmavli, svetla ubúdalo, svet dostal nový filter. Zdvihol sa vietor a so sebou niesol nánosy prachu a lístia. O pár chvíľ sa objavili prvé kvapky. Blesk na obzore. Kým dokráčala k dverám, začalo pršať. Sediac na prahu pozorovala, ako sa zem pomaly stráca pod vodou. Nápory dažďa a vetra neustávali. Každých pár sekúnd siluety budov zalialo [...]

o 13 ročných období

16.05.2018

Žiadny pocit iba prázdno ani slza nemý výraz. Čítam minulosť nebolí iba chýba ako kúsok skladačky. Pohľady vzad, niekedy zamknuté okná dokážu otvoriť. O 13 ročných období, zbytočné klopať, strážca stihol kľúč dávno zahodiť.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

poeta

Len ďalšia Blog.Pravda.sk stránka. Whatever.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 40315x
Priemerná čítanosť článkov: 1390x

Autor blogu

Kategórie